Sunday, 16 April 2017

JAMB "INDEPENDENCE" Summary & 100 Questions & Answers

JAMB "INDEPENDENCE" Summary & 100 Questions & Answers

This is the summary of INDEPENDENCE By JAMB, The author, All the Characters in the book, and Likely Questions and Answers for your download.

We all know that JAMB has changed its previous text and the new Text is "INDEPENDENCE".  This is a recommended text by the Joint Admission and Matriculation Board for all candidates who want to seat for 2017 UTME. Therefore, it is compulsory you get a copy and read it, summasize it and provide answers to some likely questions on it.


We have summarized it for you here and accompanies it with likely questions and answers to help you pass your JAMB with ease. You can download Independent on your phone or print it hard copy.

Below is the Summary of JAMB New Text "INDEPENDENCE" and the LIKELY QUESTIONS and ANSWERS"


About the Novel "Independence"

In Dependence was published in the UK in 2008; in Nigeria in 2009 and in the US in 2011. It is Sarah Ladipo Manyika’s debut novel. The novel begins in the early 1960s when Tayo Ajayi meets Vanessa Richardson, the beautiful daughter of an ex-colonial officer. Their story, which spans three continents and four turbulent decades, is that of a brave but bittersweet love affair. It is the story of individuals struggling to find their place within uncertain political times – a story of passion and idealism, courage and betrayal.


Read: List of Nigerian Universities that Accepts Awaiting esults For JAMB


Although, In Dependence can suitably pass for a love story, it is far more than that, as it also traces the journey of the political history of Nigeria; the military coups, the bad and deceitful leadership and its experimental steps towards democracy/civilian rule.

Also, it brings the social realities of Nigeria into light- a situation where the poor gets poorer everyday without any improvement. With the events surrounding Tayo’s life, Sarah Manyika brings to limelight the effects of bad governance on the country’s tertiary institutions (universities) and the ensuing massive brain drain that Africa has experienced. There are also issues of racial discrimination and cultural dichotomy and we see Tayo, Vanessa and other characters live their lives amidst these issues.

Outside the political spheres, In Dependence is Tayo and Vanessa’s story of a brave but bittersweet love affair. It is the story of two people struggling to find themselves and each other – a story of passion and idealism, courage and betrayal, and the universal desire to fall, madly and deeply in love.
Furthermore, it is a convincing narrative on the price we pay for the decisions we make in our lives, whether right or wrong; and life sometimes is just about doing what makes you happy regardless of people’s opinions.


Must Read: JAMB Marking Scheme For 2017 UTME For All Subjects
Unfortunately, most of African cultures reject such philosophy. For us, life is not only about the individual but also about family, relatives, communities, tradition, culture etc.
Through an authentic and objective voice, the novelist ensures that all these realities that characterize Nigeria and Africa at large are adequately portrayed in her story.


Independence! About the Author

Sarah Ladipo Manyika was raised in Nigeria and has lived in Kenya, France, and England. She holds a Ph.D from the University of California, Berkeley, and currently teaches literature at San Francisco State University. Her writing includes essays, academic papers, reviews and short stories. Her second novel, Like a Mule Bringing Ice Cream to the Sun was published April 1, 2016 by Cassava Republic Press (Abuja-London). Her debut novel, In Dependence was published by Legend Press (London) and Cassava Republic Press


Read: 15 Less Competitive Universities In Nigeria That You Canm Easily Gain Admission

Summary Of The Novel Independence By Sarah Ladipo Manyika 

Tayo Ajayi, a Nigerian, and Vanessa Richardson, an English lady, had their affair boiling when it began, however as circumstances have been meant to intervene, the connection went sore and it appeared nothing may ever carry them collectively.

The e-book (In dependence) has characters that behaved in like-patterns, like within the case of Tayo’s pal, Yusuf, who had dated tons of white English women.

He (Yusuf) ended up marrying a Nigerian Lady as predicted (Yusuf knew what he needed and appeared to get it).

Tayo additionally ended up the identical method in as a lot as his affair with Vanessa Richardson had been gleaming, though he had been out of the error of getting a younger lady (Miriam) pregnant.

And speaking of sample, the novel’s (In dependence) starting had opened up introducing Tayo’s affair with Christine, a Nigerian Igbo woman. One would suppose that Manyika needed to finish Tayo’s relationship with Christine for the sake of bringing in Vanessa into Tayo’s life, however nonetheless, Tayo needed to find yourself marrying Miriam. And nonetheless the wedding failed, giving in to the acquainted sample.

Read: 10 Nigerian Universities That Are So Difficult To Gain Admission


Miriam in Manyika’s novel (In dependence) represented the breeds of the Nigerians that may all the time run away to reside overseas because of the collapsing picture of their dwelling nation.

Miriam went away together with her daughter leaving Tayo behind. In as a lot as she persuaded Tayo, he wouldn’t go. She didn’t like an inconveniencing life. She needed the perfect life for her daughter.

Tayo, on the opposite facet represented the crude breeds of Nigerians that felt dwelling was dwelling despite the fact that the nation was boiling in corruption. In as a lot because the failure of the nation stared firmly at his face with daggers, he selected to remain.

In direction of the late pages of the novel he needed to depart the nation underneath threatening circumstances towards his life from the ruling navy regime.

The complete novel is informed from the great days of Nigeria’s independence down into the nineties. I applaud Manyika’s ink, right here. In as a lot because the setting of this novel floated by way of England, Senegal, USA, and France, she was ready to make use of her third eye to attract out Nigeria’s journey into the more serious lanes of corruption, and hopelessness.

Religion is one other situation that Manyika (In dependence) handled. It didn’t matter to her if one was a Muslim or Christian.
Studying by way of this novel, one couldn’t inform if Tayo got here from a Muslim or Christian household however we did know he embraced extra of the Christian religion. She didn’t level out the difficulties of inter-religious marriages within the novel (In dependence), however centred extra on the difficulties of interracial marriage.

Throughout Tayo’s life as an element time lecturer in Sans Francisco, the creator used a scene to unbolt some deeper points of racism.

She identified the racist ties between the African American and the pure African. These points she raised apply in all places even inside Nigerians.

A Yoruba would check with an Igbo as a grasping cash monger and doubtful monster, and in flip the Igbo would check with the Yoruba as a unclean, loquacious and silly character who spend all he earns on events and alcohol. It needed to be understood that racism was one these existences that may reside for a very long time so far as misunderstanding between folks existed.

I captured traces which are coated with humour on this novel, however might be referred to as racial remarks. Younger black Yusuf got here clear in his dialog with Tayo. He mentioned white ladies have been for intercourse treats whereas black ladies have been for respectable relationships that would result in marriage. He added white lady regarded so previous when she turned thirty.

The worst racist on this e-book (In dependence) is Vanessa’s father who was a one time colonial grasp in Nigeria earlier than 1960.

He was towards Tayo marrying his daughter, and had refused to just accept Vanessa’s adopted half-cast son. He appeared extra racial towards half-casts earlier within the novel (In dependence) confronting Tayo about his fears for a half-cast grandchild. It was later understood that his hatred for the blacks was consequently of an affair his spouse had with a black man through the colonial period.

Manyika, whose image reveals she is probably half-cast, was capable of make a degree right here. She drew a distinction between being black and being a half-cast (brown). This could have been fairly a storm for her to jot down about as a result of of the racial wind towards the brown folks residing in whitely dominated areas. In distinction to a pure black nation, half-casts are seen lovely which Manyika didn’t level out. In reality within the black continent, the standard black man could really feel inferior to a half-cast.

Manyika was additionally capable of painting the polemic assault Nigerians obtain from all over the world nowadays. She didn’t carry this to print however the picture was represented, and I needed to determine it out. I can say it clouds across the ache felt every time an IELTS or TOEFL examination is required earlier than a Nigerian may research overseas. This doesn’t exclude a masters’ diploma. Does the world suppose Nigerians converse Latin or Greek or some sort of language referred to as ‘Nigerian’?
‘I said I haven’t heard you converse Nigerian,’ Joyce says.

Joyce is one of Manyika’s English characters. And I like the way in which Yusuf replies this. ‘Nobody speaks Nigerian, you daft thing,’.

A coincidence on this novel which I refuse to just accept was the scene during which Vanessa had simply come throughout one of her finest music, Hugh Maskela, a music that reminded her of Nelson Mandela and on the same day, not even up to two hours if I could rightly predict, her white husband is presenting her with ‘Long Walk to Freedom’, Nelson Mandela’s biography.

What a coincidence! I additionally don’t embrace the truth that Manyika noticed hope for Nigeria by way of the eyes of Tayo solely when Abacha died. There are nonetheless Abacha loyalists in Nigeria as we speak who will discover this offending. She ought to have saved the road in a riddle.

Vanessa did meet with Tayo on the finish of the novel, nevertheless it was laborious to foretell if in any respect a love relationship was ignited between them. Vanessa was nonetheless married, however Tayo wasn’t. Manyika maintained a non-adulterous plight between the 2 right here. The happy-ending-formula which most romance writers adapt was by some means blurring within the novel.


Read: 12 Most Highly Paid Courses To Study In Nigerian Universities

 
SOME IMPORTANT CHARACTERS OF THE BOOK "IN DEPENDENCE"


  1. Omotayo Oluwakayode Ajayi also known as TY.
  2. Inspector Adeniyi Ajayi: Tayo’s father who was once a court servant and an interpreter in the native administration before joining the police.
  3. Mr Jonathan Richardson: Father of Venessa. 
  4. Mrs Elizabeth Richardson: Mother of Venessa.
  5. Mr Edward Maximilian Barker: The one who welcomed Omotayo prior to the letter given to Tayo by Mr Faircliff.
  6. Headmaster Faircliff: Tayo’s Headmaster.
  7. Mr Clark: Tayo's Mathematics Teacher.
  8. Mr Blackburn: British empire history teacher.
  9. Bisi and Remi: Siblings of Tayo.
  10. Modupe: Tayo’s Lover before going to Oxford at age 19.
  11. Uncle Bolu also known as Uncle B: Tayo’s uncle who loved drinking and women. And women
    also loved him in return.
  12. Uncle Oluwakayode Ogundipe: A Big Man in Lagos, who lived in a luxurious, a senior army
    officer before leaving for France to study Engineering. He was able to meet Venessa.
  13. Helen: Uncle Kayode’s wife.
  14. Aunty Bayo: Former girl friend of Uncle Kayode.
  15. Mr Lekan Olajide from Ogbomoso on a voyage.
  16. Mr Ibrahim Mohammed from Kaduna on a voyage
  17. Mrs Isabella Barker: An attractive young Italian woman who preferred to be called "Isabella".
  18. Mr Ike Nwade: A student of History.
  19. Mr Bolaji Ladipupo: A Law student.
  20. Miss Christine Arinze: A student of Modern language who later became Tayo’s girlfriend but
    had a misunderstanding with Tayo because he didn’t want a longtime relationship. She later on
    had Ike has her boyfriend. She died of drug overdose (Suicide).
  21. Christopher Okigbo: A poet and Omotayo’s teacher.
  22. Venessa Richardson"aka Moremi by Tayo to show her fighting spirit": Tayo’s white Lady lover.
  23. Gita from Kenya: An English student.
  24. Pat: A Physicist.
  25. Jane: A Friend to Venessa a physicist also (whites).
  26. Charlie and Mehul: (whites)
  27. Simon: The president of west African Student.
  28. Francis: From Ghana who was with the idea that independence came far too early for africans
  29. Maynes Keynes: Venessa’s grandpa was in the colonial service Juma and Saratu? Are they cats?
  30. Lord Lugard: was once the governor of Hong kong before coming to Nigeria and he also became our governor in the year 1914.
  31. Nancy Murdoch and Mr Murdoch.
  32. Uncle Tony: who had sex with Jane.
  33. Madam Pagnole.
  34. Chinua Achebe: things fall apart and No longer at Ease.
  35. Nkrumah: The first president of Ghana and Senghor of Senegal Kenyatt.
  36. Tunde: the cousin of Tayo who works in the bakery.
  37. Yusuf Abubakar: who works in the hospital. HE believed white women were only meant for
    friendship but not for marriage with his genuine reasons.
  38. Joyce: Yusuf’s white girlfriend who said he hasn’t heard Yusuf speak Nigerian before and then
    Yusuf replied her: you daft one, no one speaks Nigerian.
  39. Mr and Mrs winter: across the road at Bradley
  40. Joy Williams: The black WOMAN Yusuf got married to.
  41. Anais Nin: The first British erotic writer.
  42. Nigerian coup d’etat and Biafran war.
  43. Salamatou: an hairstylist in Dakar, Senegal who died in a motor accident
  44. Jean Luc: A French who had promised to marry Salamatou but ran away after he got to know she was pregnant.

    Read: How To Gain Admission Into Nigerian Universities Without JAMB
  45. Miriam: A nurse, whom treated Tayo’s father and got pregnant for Tayo. Got married to Tayo and gave birth to Kemi. 
  46. Kemi: Daughter of Tayo and Miriam
  47. President Shagari.
  48. Mr Akin: A carver.
  49. Wole Soyinka: Okri the Booker.
  50. Aureol: SHIPPING COMPANY.
  51. Dogun Dutse Mobile station.
  52. Samir: From Bradford.
  53. Suleiman: Salamatou’s son hence Venessa’s adopted son. A Muslim he became and a drop out
    from Cambridge.
  54. Abdou: The driver who was taken Tayo to the airport before an accident occur.
  55. Laurent: Kemi’s boyfriend.
  56. Danjuma: The gardener.
  57. Professor John Harris: He is the man whom Kemi introduced to his father from the University. 



Likely Questions And Answers On JAMB INDEPENDENCE (To download )


1. How is Suleiman related to Vanessa
(a) Biological son
(b) Adopted son
(c) Nephew
(d) Nibling

2. Vanessa’s Mother known as ______ died of cancer in what year.
(a) Mrs Baker, 1975
(b) Mrs Elizabeth, 1976
(c) Mrs Baker, 1977
(d) Mrs Elizabeth, 1978

3. Vanessa was eventually married to who?
(a) Professor Peters
(b) Professor Tayo
(c) Professor Edwards
(d) Professor Trevor

4. What is the nature of Christine’s death?
(a) Murder, overdose
(b) Suicide, overdose
(c) Accident
(d) Cancer

5. Uncle Kayode later pursued a career in _______
(a) Teaching, London
(b) Businessman, France
(c) Engineering, France
(d) Sailor, London

6. Professor Tayo was given an honorary award in
(a) Music
(b) Civil Law
(c) Science
(d) Literature

7. How many honorees were awarded a doctorate alongside Professor Tayo
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

8. Tayo’s cousin, Tunde is the Pastor of
(a) a great Catholic Cathedral in London
(b) a Nigerian protestant church in London
(c) fastest growing Nigerian Church in London
(d) a Baptist Regional Church in London

9. Kwame had been teaching in the ______ before Tayo’s arrival
(a) California University
(b) Oxford University
(c) London University
(d) San Francisco University

10. For how many years has Kwame been teaching in the University before Tayo’s arrival.
(a) Six
(b) Seven
(c) Eight
(d) Nine

11. The name of the driver accompanying Tayo to the Airport when he had an accident is
(a) Audu
(b) Ahmed
(c) Abdou
(d) Alfeez

12. Mrs. Elizabeth seemingly had an affair with a slave while in Nigeria named?
(a) Daudu
(b) Danladi
(c) Danjuma
(d) Dende

13. Pick-up-your-stick-and-sandals marriage was a phrase popularly used by the ______ according to Vanessa
(a) Igbo
(b) Yoruba
(c) Hausa
(d) Europeans

14. Salamatou is the biological mother of Suleiman, but she died of
(a) Cancer
(b) Car accident
(c) Brief Illness
(d) Heart attack

15. Vanessa married to Professor Barker on
(a) July 14th 1975
(b) July 15th 1976
(c) July 16th 1977
(d) July 17th 1978

16. Suleiman was ______ years old when he dropped out of the university
(a) 17
(b) 18
(c) 19
(d) 20

17. Vanessa Richardson is an Africa Journalist who writes column for
(a) Washington Post
(b) New York Times
(c) The Guardian
(d) Daily Times

18. Akin, the carver, had a great uncle, who was a servant to ______ during colonial periods
(a) Colonial officer Jonathan
(b) Mr Nancy Murdoch
(c) Sir Hugh Trevor
(d) Lord Lugard

19. Tayo lied to Vanessa that Christine was his
(a) Sister
(b) Friend
(c) Cousin
(d) Enemy

20. Kemi (Tayo’s daughter) has a boyfriend named ______, who works as a _____
(a) Charlie, photographer
(b) Laurent, chef
(c) Richard, chef
(d) Metuh, photographer.

21. Tayo’s mother died on her way to____?
(a)Abuja
(b)oxford
(c)Lagos
(b)Benin

22 where did ike work?
(a)In a bar
(b)in the ministry of education
(c)as a British council
(d)as a business man

23 which word akin’s uncle have a penchant for?
(a)Come nearer
(b)you follow
(c)Yowa
(d)left out

24 who told Tayo his mother was dead?
(a)His friend
(b)ike
(c)modupe
(d)Miriam

25 what game did akin’s uncle start with his friends?
(a)Football
(b)Tennis
(c)Ayo
(d)Ludo

26 what is the name of akin’s uncle boss?
(a)John Lee
(b)Lugard
(c)Lord lugard
(d)Fred


Read: How To Pass JAMB 2017 CBT With Scores Above 230
 
27 whom did Tayo think of whenever he was with Helene?
(a)Christine
(b)Vanessa
(c)Modupe
(d)his mother

28 what was written on kemi’s snoopy night dress?
(a)Love is the whole world
(b)Rock my style
(c)Love my style love me
(d)kiss my ass

29 where did ajayis always fly to for the summer holidays?
(a)Abuja
(b)Hong Kong
(c)Lagos
(d)England

30 in what year did uncle kayode get married to Helene?
(a)1975
(b)1964
(c)1987
(d)1974

31 how old was Miriam’s pregnancy as at the time they visited the yelwa club?
(a)5weeks
(b)3 months
(c)5months
(d)3weeks

32. who called out on greetings as Tayo and his family entered the lounge in yelwa club?
(a)Abraham
(b)Ibrahim
(c)Vanessa
(d)Christine

33. what was the name of Tayo’s daughter?
(a)Kardashian
(b)lily
(c)kemi
(d)funke

34. who phoned Tayo last week to congratulate him on his manuscript?
(a)His friends
(b)his friends
(c)his colleagues
(d)his publisher’s

35. what was the name of salamatou’s son?
(a)Suleiman
(b)Abubakar
(c)David
(d)ike

36. when was tayo’s family house normally quiet?
(a)Monday morning
(b)Friday morning
(c)Sunday morning
(d)Saturday evening

37 what did Tayo and Vanessa order when they got to the restaurant in Lagos?
(a)Rice and beans
(b)Rice and stew
(c)Rice and plantains
(d)coffee

38. what was the name of Tayo’s neighborhood drunk in his home town in ibadan?
(a)Jimoh
(b)micheal
(c)Dele
(d)Fred

39.who was the most successful trader along the west African coast?.
(a)Tayo’s Auntie
(b)Tayo’s mother
(c)Tayo’s sister
(d)Tayo’s mother in Law

40.what was the name of Oxford finest hotel?
(a)Royal Hotel
(b)The Randolph Hotel
(c)Super motion hotel
(d)Oxford Hotel and suit

41.what was the name of Yusuf’s current girlfriend?
(a)Amina
(b)yemi
(c)Joyce
(d)femi

42.What did tunde refuse to have at the party in his house?
(a)wordly music
(b)smooching
(c)drinks
(d)dance

43.Tunde’s room was designed to be what?
(a)Hotel
(b)A lounge
(c)a slf con
(d)a mansion

44.The name of Tayo’s cousin was?
(a)Bayo
(b)Tumi
(c)Tunde
(d)jumoke

45. where did Tayo accompany tunde to?
(a)The club
(b)the bakery
(c)the restaurant
(d)Vanessa’s house

46. Where was Yusuf working at?
(a)The bakery
(b)At the clinic
(c)At the hospital
(d)At the bank

47.what did Tayo aspire to be in the future!
(a)A teacher
(b)an accountant
(c)a drunk
(d)an entrepreneur

48.what is the name of Vanessa’s father?
(a)Michael
(b)Olamide
(c)Jonathan.
(d)buhari

49. who drove to fetch uncle tony from station when he arrived France?.
(a)Tunde
(b)Tayo
(c)Jane
(d)kemi

50 Who was never asking but announcing?
(a)Nancy Mordovia
(b)Nancy Morx
(c)Nancy mordoch
(d)Nancy Bradford.

51.Tayo’s mother died on her way to____?
(a)Abuja
(b)oxford
(c)Lagos
(b)Benin

52. where did ike work?
(a)In a bar
(b)in the ministry of education
(c)as a British council
(d)as a business man

53.which word akin’s uncle have a penchant for?
(a)Come nearer
(b)you follow
(c)Yowa
(d)left out

54.Who told Tayo his mother was dead?
(a)His friend
(b)ike
(c)modupe
(d)Miriam

55. what game did akin’s uncle start with his friends?
(a)Football
(b)Tennis
(c)Ayo
(d)Ludo

56. what is the name of akin’s uncle boss?
(a)John Lee
(b)Lugard
(c)Lord lugard
(d)Fred

57. whom did Tayo think of whenever he was with Helene?
(a)Christine
(b)Vanessa
(c)Modupe
(d)his mother

58. what was written on kemi’s snoopy night dress?
(a)Love is the whole world
(b)Rock my style
(c)Love my style love me
(d)kiss my ass

59. where did ajayis always fly to for the summer holidays?
(a)Abuja
(b)Hong Kong
(c)Lagos
(d)England

60. In what year did uncle kayode get married to Helene?
(a)1975
(b)1964
(c)1987
(d)1974

61. How old was Miriam’s pregnancy as at the time they visited the yelwa club?
(a)5weeks
(b)3 months
(c)5months
(d)3weeks

62. Who called out on greetings as Tayo and his family entered the lounge in yelwa club?
(a)Abraham
(b)Ibrahim
(c)Vanessa
(d)Christine

63. What was the name of Tayo’s daughter?
(a)Kardashian
(b)lily
(c)kemi
(d)funke

64. Who phoned Tayo last week to congratulate him on his manuscript?
(a)His friends
(b)his friends
(c)his colleagues
(d)his publisher’s

65. What was the name of salamatou’s son?
(a)Suleiman
(b)Abubakar
(c)David
(d)ike

66. When was tayo’s family house normally quiet?
(a)Monday morning
(b)Friday morning
(c)Sunday morning
(d)Saturday evening

67. What did Tayo and Vanessa order when they got to the restaurant in Lagos?
(a)Rice and beans
(b)Rice and stew
(c)Rice and plantains
(d)coffee

68. What was the name of Tayo’s neighborhood drunk in his home town in Ibadan?
(a)Jimoh
(b)micheal
(c)Dele
(d)Fred

69. Who was the most successful trader along the west African coast?.
(a)Tayo’s Auntie
(b)Tayo’s mother
(c)Tayo’s sister
(d)Tayo’s mother in Law

70. what was the name of Oxford finest hotel?
(a)Royal Hotel
(b)The Randolph Hotel
(c)Super motion hotel
(d)Oxford Hotel and suit


Answers To Questions On JAMB INDEPENDENCE

1)B 2)D 3)C 4)B 5)C 6)D 7)C 8)C 9)D 10)B 11)C 12)C 13)C 14)B 15)B 16)B 17)C 18)D 19)C 20)B

Execise: When you read the downloaded copy, try as much as possible to provide answers to the remaining questions from 21 to 70. This will encourage you to read the text if you have not read it before.


1 comment:


Gain Admission To 200Level Without Jamb-UTME Through IJMB Program, Any University, Any Course. Forms Now On Sale. 08034801226, 08065101775.



Feel Free To Ask Your Questions Using The Below Comment Box.